Arvoja ja uskoa tarvitaan

Yhdysvaltain presidentin Barack Obaman puhe kongressin kansallisella rukousaamiaisella helmikuun 2. päivänä korosti arvojen merkitystä toiminnallemme. Toki elämme moniarvoisessa yhteiskunnassa, mutta maamme historian merkittävät luojat eivät menestyneet sittenkään hyvien analyysiensä avulla vaan he tarvitsivat työssään arvoja ja uskoa.

Obama muistutti, että meidän täytyy tehdä arvomme todellisiksi. Hän totesi, että niiltä, joille on paljon annettu, myös paljon vaaditaan. Hän muistutti Johanneksen kehotuksesta ryhtyä toimintaan, jos näkee veljensä olevan puutteessa. Tämä merkitsee hänen mukaansa myös rikkaiden valmiutta maksaa enemmän veroja.

Puhe rukousaamiaisella oli Obaman toimikauden kolmas ja samalla viimeinen ennen syksyn vaaleja. Hän kertoi henkilökohtaisesta rukouksesta ja saamistaan vaikutteista. Samalla nousi esille tapaaminen muutama vuosi sitten maailmanlaajuisesti tunnetun evankelistan Billy Grahamin kanssa. Tuo kohtaaminen jätti häneen syvän vaikutuksen.

Ongelmat muovaavat historiaa

Rukousaamiaisten historia ulottuu aina vuoteen 1935. Joukko liikemiehiä koki tarpeelliseksi kokoontua yhteen vaikean taloustilanteen vuoksi. Tapaamisista saatiin vihiä myös kongressin puolella ja vuodesta 1953 eli presidentti Eisenhoverin ajoista asti on vietetty nykymuotoista kongressin rukousaamiaista. Itse asiassa edustajainhuoneessa kokoonnutaan rukoilemaan joka keskiviikko ja senaatissa torstaisin. Tuolloin ylittyvät ja unohtuvat pääpuolueidenkin eli demokraattien ja republikaanien väliset rajat.

Evankelista Billy Graham oli vuosikymmenien ajan keskeinen kokoava hahmo tapahtumissa. Jo toistakymmentä vuotta hän on ollut sivussa vanhenemisen tuomien rajoitusten myötä. Kuitenkin hänen kirjeensä luettiin kokousväelle.

Rukousaamiainen ei ole teologinen seminaari eikä poliittisen päätöksenteon foorumi. Se on yksittäisten kristittyjen kokoontuminen jakamaan kokemuksia ja yhteisiä ongelmia. Merkittävän syventävän lisän eri tilaisuuksin toivat maakohtaiset puheenvuorot, joita olisi kuunnellut enemmänkin

Orjuuden miljoonat ja miljardit

Merkittävän ulottuvuuden toivat viiden alansa huippualustajan puheenvuorot nykyajan orjuudesta. Esille nousivat naiskauppa, elinten kauppa terveydenhoidon mustana pisteenä sekä työvoiman laiton värväys ja kuljetus. On arvioitu, että ainakin 30 miljoonaa ihmistä kohtaa nykyisin orjuuden omassa elämässään. Orjuuttamiseen perustuvan toiminnan piirissä liikkuvat rahasummat ovat huikeita, arvioiden mukaan ihmiskaupassa 30 miljardia dollaria.

Jouko Jääskeläinen
Washington DC

Share
This entry was posted in Yhdysvaltain kongressin rukousaamiainen 2012. Bookmark the permalink.

Comments are closed.