Monimuotoisia kuntia

Metropolialueella kunnat tulevat toimeen verotuloilla. Yhteen liitetty suurkunta tarvitsisi vahvan paikallisdemokratian. Sitä mallia ei vielä ole.

Kuntaratkaisun rinnalle on nostettu metropoliratkaisu, kuten Vantaan kannanotossa keskiviikkona alueen kuntien kokoontumisessa. Kukaan ei ole esittänyt lopullista mallia metropolista, mutta maankäyttö, asuminen ja liikenne sekä ympäristöasiat kuuluisivat tuon hallinnon piiriin.

Mietittäväksi jää terveydenhuollon sijainti. Kuntamuutoksia voi syntyä, esimerkiksi Järvenpää toivoo kolmen kunnan selvitystä.

Toinen tilanne hallitsee liiankin monia alueita kauempana keskuksista. Väestörakenteen muutos on voimakas, hoitavia käsiä tarvittaisiin paljon enemmän kuin on tiedossa. Aina ei riitä lähikuntien yhteenliittyminen, sillä liian monilla resurssit ovat heikot. Näillä selvitysalueilla myös aika johtaa ratkaisuihin ja kuntien määrä vähenee.

Hankalimmat keskustelut käydään vahvojen keskuskaupunkien ympärillä. Niillä on toimivia naapureita, jotka ovat tarjonneet hyviä asuinpaikkoja sekä hyviä palveluita myös keskuskaupungeissa työssä käyville. Näihin keskusteluihin on syytä toivoa rakkaudellista mieltä. Yhteen malliin kuntia ei saa eivätkä ne siihen mahtuisikaan.

Kolumni julkaistu KD-lehdessä 22.3.2012.

Share
This entry was posted in kuntaliitokset, kuntapolitiikka, kuntien tehtävät, väestöpolitiikka. Bookmark the permalink.

Comments are closed.