Neljä oikeutta

Ihmisoikeudet on varsin moderni sana. Ennen lainsäädännössä ajateltiin pitkälti kieltojen pohjalta. Mutta parhaat kiellot ovat ihmisoikeuksia heille, joita näin suojellaan. Raamatun kymmenen käskyä ovat keskeisiltä osiltaan sekä kieltoja että yllättäen myös oikeuksia. Niissä turvataan ihmisen henki, omaisuus, kunnia – sekä tietysti tunnustetaan Jumalan asema luojana ja oikeudenmukaisena hallitsijana.

Ihmisoikeusluettelot ovat erilaisia. Syntyajankohdalla on vaikutusta kokonaisuuteen. Jos yrittäisi tiivistää ihmisoikeudet neljään asiaan, niin voisi tulla vaikka seuraavaan tulokseen: Oikeus elämään, oikeus omistaa, oikeus koskemattomuuteen, oikeus määrätä omista asioistaan.

Mitä nämä merkitsisivät käskyinä? Oikeus elämään tarkoittaa velvollisuutta suojella ihmiselämää ja luomakuntaa. Oikeus omistamiseen ja omaisuuteen merkitsee myös velvollisuutta estää syrjäytymistä ja eriarvoistumista sekä tyytymistä vähempään kuin mitä omat tavoitteet sanelevat. Oikeus määrätä omista asioistaan on yllättävällä tavalla ihmisen aateluuden merkki, vaikka tätä olemme monimuotoisesti käyttäneet omaksi vahingoksemmekin.

Itse kukin voi syventää ajatusta. Selkein opetus on ehkä siinä, että arvovalinnoista vapaa yhteiskunta olisi kuin ihminen ilman luita ja lihaksia.
 

Share
This entry was posted in arvot, ihmisoikeudet. Bookmark the permalink.

Comments are closed.