Kirja-esittely: Tyrskyissä (1994)


Jääskeläinen, Jouko: Tyrskyissä (1994)
Helsinki: Suomen Kristillisen Liiton Uudenmaan piiri r.y.

Tässä kirjassa Jouko Jääskeläinen kertoo elämänsä tyrskyistä, arvioi maailman myrskyjä ja ottaa kantaa suomalaisiin tapahtumiin. – Eihän elämä ole helppoa, mutta sittenkin on joku, joka tätä meidän hulluinhuonettamme, yhteistä maailmaamme, vartioi ja ylläpitää, toteaa Jouko.


Teoksen esipuheesta: "Kirjan ajatukset ovat kypsyneet vähitellen yli kahdenkymmenen vuoden aikana. Tänä aikana Suomen historiassa vilahtelivat opiskelijaradikalismi ja vahvat siteet itään, voimakas taloudellinen kasvu ja sitä seurannut talouspoliittinen romahdus, vaihdokset hallituspohjissa ja muutokset kansakunnan henkisessä ilmapiirissä.

Kansainvälisessä kanssakäymisessä on siirrytty kylmän sodan ajasta lukuisiin paikallisiin kahakoihin ja rauhattomuuksiin. Ilmiöyt, joita kaksikymmentä viisi vuotta aiemmin oli vaikea ennustaa, toteutuivat ennalta arvaamattomalla nopeudella. --

Kirjani näkökulma on varsin subjektiivinen. Se peilailee nuoren opiskelijapojan tuntemuksia suuressa vasemmistohenkisessä yliopistossa ja luonteeltaan varsin aran ihmisen nousua politiikan näköalapaikoille. Yksi juonne tilityksessäni on ja se varmaan paistaa tekstistä läpi. Haluan kuitenkin vakuuttaa, että pohdinta on ollut kamppailua ahdistavien kysymysten ja huimaavien putouksien äärellä.

Tyrskyissä on kirjoitettu Sinulle, joka kyselet, olisiko sittenkin joku, joka tätä meidän hulluinhuonettamme, yhteistä maailmaamme, vartioi ja ylläpitää."


Jouko Jääskeläinen toimi kirjan julkaisemisen aikana Suomen Kristillisen Liiton (SKL) puoluesihteerinä (1983–1996) ja kansanedustajana (1991–2003). Vuonna 1984 hän voitti kansainvälisen raamattutietokilpailun Suomen karsinnan ja siksi kirjassa arvioidaan Raamatun näköaloja yhteiskunnallisiin kysymyksiin osin yllättävästäkin näkökulmasta.

ISBN 951-95256-1-0

Comments are closed.