Nyt tarvitaan yhteisöllisyyttä

kolumni KD Etelä-Vantaa 6.12.2009

Saamme 6.12.2009 juhlia Suomen itsenäisyyden 92 vuotta. Se on pitkä aika yhden ihmisen elämässä, mutta pieni aika kansojen joukossa.

Suomen kansa on kulkenut monien vaiheiden läpi. Meitä valmisteltiin itsenäisyyteen irtautuessamme Ruotsista ja kasvaessamme Venäjän vallan alla autonomian ajassa. Itsenäistymisen jälkeen kävimme läpi vaikeat ja raskaat vuodet.

Vielä 1950- ja 60 luvuille asti Suomea leimasi pitkälti ajatus yhtenäiskulttuurista. Elämäntapoja oli erilaisia ja ne kilpailivat keskenään, mutta tärkeää oli kuulua johonkin joukkoon.

Viime vuosikymmenien aikana olemme nähneet elämäntapojen sirpaloitumisen. Tämä yksilöllistyminen on tuonut vapauden tunteen ohella myös murheita. Monet nuoret ja vanhemmatkaan eivät jaksa kovan kilpailun sekä arvojen sirpaloitumisen keskellä.

Yhteinen elämä tarvitsee pelisääntöjä. Parhaimmillaan pelisäännöt tukevat meitä yksilöinä tekemissämme omissa valinnoissamme. Kunnissa ja valtiollisella tasolla tarvitaan yhteisöllisiä ratkaisuja. Heikompaa ei saa jättää omien mahdollisuuksiensa ja oman onnensa varaan, vaan häntä on tuettava.

Tämän päivän heikko ja usein kärsivä lenkki on meidän vastuullemme luomakunta. Emme saa ryöstää ja riistää sitä niin kuin tähän asti on tapahtunut.

Jouko Jääskeläinen
valt.tri.
kaupunginvaltuutettu, Vantaa


 

Comments are closed.