“Vaarallisinta on välinpitämättömyys”

Jouko Jääskeläinen Kristiina Kunnaksen haastattelussa KD-viikkolehdessä 30.9.2010

Jouko Jääskeläinen vastaa kritiikkiin KD:n ”kovista arvoista”: Vaarallisinta on välinpitämättömyys


– Kovin arvo on välinpitämättömyys, sanoo Jouko Jääskeläinen.
– Konservatiivisia arvojamme on joskus moitittu koviksi, mutta KD:tä ei kukaan voi väittää välinpitämättömäksi.

– Vantaa ansaitsee kaiken tukemme ja arvostuksemme, kaupunginvaltuutettu ja valtuuston 2. varapuheenjohtaja Jouko Jääskeläinen aloittaa. – Vantaalla on ihan samat ongelmat kuin muualla, osin ehkä pahemmatkin. Silti Vantaalla on myös paljon hyvää.

Jääskeläinen muistuttaa, että Vantaa syntyi suuresta muutoksesta äärimmäisen haastavan tilanteen aikana 1970-luvun taitteessa. Hän miettii, onko Vantaalle juurruttu.
– Tänne on saavuttu asukkaiksi neljänkymmenen viime vuoden aikana. Aamulla herätään tekemään töitä, käymään koulua, elämään vantaalaista elämää.

– Meillä on rankkoja ongelmia: lasten syrjäytymistä, huostaanottojen ja avohoidon tarvetta. Yksinäisyyttä, työttömyyttä. Silti uskallan sanoa, että Vantaa on paljon parempi kuin viime vuosikymmenien mielikuvista voisi päätellä, Jääskeläinen kuvailee kotikaupunkinsa imagoa.

Vantaalaiset, äänestäkää vantaalaisia!

Jääskeläinen oli kansanedustajana 1991–2003, ja mielisi jälleen ensi kevään vaaleissa Arkadianmäen päättäjäksi. Jääskeläinen on päättänyt olla käytettävissä vaaleissa, ja antanut pitkän kokemuksensa kansalaisten käyttöön.

– Uudellamaalla valitaan 35 edustajaa eduskuntaan. Tärkeää Uudellamaalla on paikallisuus. Innostaisin vantaalaisia valitsemaan Vantaan ehdokkaat. Ei kai voida olettaa, että muualta tulevat osaisivat paremmin hoitaa Vantaan erityiskysymyksiä.


"Sinä olet tärkeä"

Kristillisdemokraatit sai juuri uuden sydän-tunnuksen ja sloganin: "Arvoistasi politiikkaa".

– Minulle on tärkeää, ettei juosta kulloisenkin trendin perässä, vaan rakennetaan meidän kestävien arvojen pohjalle. Ei ole mitään syytä ruveta liikkumaan heiluriliikkeen mukana erilaisissa ääri-ilmiöissä.

– Me otamme asioihin kantaa oman vakaumuksemme, mutta samalla anteeksiantamuksen kautta.
– Sinä olet tärkeä ihmisenä. Sinun selviämisesi on tärkeä, Jouko Jääskeläinen vakuuttaa.


Suurena haasteena seuraavissa vaaleissa on saada nukkuvat äänestäjät herätetyiksi.

– Äänestäjän pitäisi mennä mediajulkisuuden taakse, ja kysyä, mitä kukin puolue ja ehdokas oikeasti tekee. Mitkä ne arvot siinä arjessa oikein ovat?

Keskusteluun herättämämme aiheet ovat tehneet kipeää. – Uudet puolueet joutuvat vastavirtaan taistelemaan, ja niiden on tehtävä enemmän työtä päästäkseen mediaan.


Viime viikolla kolumnisti Kaarina Hazard totesi Ylen radio-ohjelmassa KD:n olevan kovien arvojen puolue. Jouko Jääskeläisellä on vastaus valmiina.
– Kun emme halua olla välinpitämättömiä, ne aiheet, josta olemme halunneet herättää keskustelua, ovat tehneet tosi kipeää, tai ne on torjuttu.

– Olemme vuosien aikana aina nostaneet esiin aiheita, jotka ovat kolauttaneet kulttuurin kulloisiakin kellokkaita. Milloin se on ollut alkoholikysymys, milloin aborttilaki. Nyt mediakin muistuttaa, että Suomesta hävisi abortteihin puoli miljoonaa työntekijää; ja Suomi on nykyään hukkumassa viinaan.

– Kovin arvo on kuitenkin välinpitämättömyys. Se on yhteiskunnassa vaarallisinta. Jos joku on loukkaantunut, niin hyvä, että on herätetty keskustelua. Sitä on nykyään ihan liian vähän.


Miten saada ihmiset yhteisten asioiden hoitoon?

Ruotsin vaalit keräsivät 82 % naapurikansastamme uurnien ääreen.

– Meillä on negatiivista latausta sekä poliitikkoja että politiikkaa kohtaan. Kun siihen vielä yhdistetään oman elämän ahdistukset ja haasteet, niin on siinä tekemistä saada lähimmäinen äänestämään, Jääskeläinen myöntää.

Mutta onneksi ovat myös yhdistykset, seurakunnat, kirkot ja monenlaiset muut solut, jotka hoitavat omaa sarkaansa.

– Elintärkeää olisi silti saada kansa kiinnostumaan jälleen vaaleista. Päätöksentekoon voi jokainen vaikuttaa. Ihmisen ääni on pieni.
– Mutta sen voi politiikan kautta saada kuulumaan, Jääskeläinen lupaa.

KD-viikkolehti 30.9.2010
Kristiina Kunnas

Juttu KD-lehden sivuilla.

Comments are closed.